KwatZ!

KwatZ! is de naam waaronder Nick Naber werkt in de grafische vormgeving. Het bureau richt zich op holistisch onderzoek en het vormgeven van informatie. Overzicht creëren, de boodschap overbrengen en het kritisch vermogen zijn de belangrijkste kwaliteiten. Met name infographics en kaarten zijn fascinaties maar ook logo's worden gemaakt. Op deze website vindt u een portfolio en contact gegevens.

KwatZ! staat voor de klank van de Boedhistische meester die bij zijn student bewustwording probeert op te roepen. Het verhaal gaat dat in de harde weg van het Boedhisme de meester vragen stelt met onmogelijke antwoorden. Na enige reflectie geeft de meester de leerling een goede klap -KwatZ!- om hem aan te moedigen het probleem los te laten.

KwatZ! probeert als bureau eveneens mensen bewust te maken door middel van het inzichtelijk maken van informatie. Een goede grafiek kan een klap in het gezicht zijn omdat het plotseling inzicht geeft in de achterliggende gegevens.

Nick Naber

Nick Naber is een paar jaar jonger dan de 'New Town' Almere waar hij is opgegroeid. Na de lokale MTS bouwkunde is hij opgeklommen naar de Bc. sociaal cultureel werk waarvoor hij meewerkte aan een aantal Almeerse projecten. Zo was hij betrokken bij Per Adres Almere voor het project 'Uit in Almere' en projectleider bij 'Time out' van stichting ABRI. Hierna coördineerde hij het keuzevak 'de Nieuwe openbare ruimte' wat uitmondde in een scriptie over de openbare ruimte als werkruimte voor het sociaal cultureel werk.

Dit is een belangrijk thema gebleven op de BSc. algemene sociale wetenschappen waar hij de specialisatie groot stedelijke problematiek volgde. De interesse in de openbare ruimte kreeg vorm in het project 'Maakbaarheid in de grote stad' waar er gewerkt werd aan een probleem case van de gemeente Amsterdam en in een scriptie over het belang van toevallige ontmoetingen in het publieke domein. Na de opleiding is Nick medeoprichter van de alumnivereniging.

Tijdens het drietal studies rond het thema de sociale kant van de gebouwde omgeving blijkt Nick sterk visueel en ruimtelijk georiënteerd te zijn. Aantekeningen hadden de vorm van mindmaps, concepten werden uitgebeeld en de eindproducten waren visueel. Tijdens en na de studies werd er gewerkt aan diverse logo's, kaarten, boeken en infographics. Hier komen Nick's onderzoekende en creatieve kwaliteiten naar boven. Na de opleidingen is hij de avondschool grafisch ontwerp gaan volgen.

Nick woont in Almere Haven bij Nik'n'ik, een zelf opgericht wooncollectief voor creatieve, kunstzinnige en maatschappelijk betrokken Almeerders. Ook is hij lid van de vrijwillige brandweer van zijn stadsdeel. In zijn vrije tijd is hij te vinden op zijn Moto Guzzi om in binnen- en buitenland moderne architectuur te bekijken of op pad met zijn kleine broertje Alex die Down-syndroom heeft.